PLN
EUR
 
Polski

"Receptury z klasztornej piwniczki" - mięsa

stron 71, oprawa twarda

Catalogue index: 978-83-61374-53-4

Out of stock
 
Completion between 2-3 days
 
Delivery from PLN0.00
.
PLN19.90 / egz.
PLN18.95 + 5% VAT
Product out of stock
Out of stock
 
Completion between 2-3 days
 
Delivery from PLN0.00
.

Co się w klasztornej kuchni wyrabiało, wyrabiać mogło, lub powinno było, jak się warzyło, jak destylowało, wszystko w tej księdze ledwie się zmieściło. Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył, zebrał, zrymował, spróbował - i przeżył.

Jacek Kowalski

 

Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe przepisy kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans. Znajdujemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery. Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Zachowując piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane, ozdabiając je perełkami sarmackiego humoru i ubarwiając ponętnymi ilustracjami - książka ta pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący owemu starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów.

*
*
*
[code]Refresh

No products